Ανοικτή επιστολή του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου προς τους επαγγελματίες υγείας των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων

Με κατάπληξη παρακολουθώ την προσπάθεια κάποιων να εκμηδενίσουν το έργο που επιτελείται στα Δημόσια Νοσηλευτήρια, προτάσσοντας ισοπεδωτικούς χαρακτηρισμούς, όπως «κατάρρευση των νοσοκομείων, εξαθλίωση του τομέα της Υγείας, έλλειψη υποδομών και αποψίλωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων». Ειδικότερα δε όταν αυτοί οι χαρακτηρισμοί περιέχονται σε ανακοίνωση του ΔΣ της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), όπου επιχειρείται να συνδεθούν τα όποια διαχρονικά προβλήματα στα Δημόσια Νοσηλευτήρια, με τον θάνατο του 10χρονου μαθητή και την εν εξελίξει έρευνα. Η προσπάθεια εκμηδενισμού του έργου που συνειδητά επιτελείται με βρίσκει κάθετα αντίθετο.

Είναι για αυτό τον λόγο που ένοιωσα την ανάγκη να απευθυνθώ στον κάθε ένα από εσάς προσωπικά, αφού η ισοπεδωτική εικόνα που τεχνηέντως επιχειρείται να αποδοθεί στα Δημόσια Νοσηλευτήρια, πρωτίστως αδικεί στο σύνολο τους επαγγελματίες υγείας που υπηρετούν σε αυτά.

Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου και μέσα από την άμεση επικοινωνία που είχα με αρκετούς από εσάς, αλλά και με ασθενείς που λαμβάνουν τις υπηρεσίες των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων, εντοπίζω και επικροτώ την προσπάθεια που καταβάλλεται από το ιατρικό, το νοσηλευτικό και το παραϊατρικό προσωπικό στα Δημόσια Νοσηλευτήρια στην πλειονότητά του για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους Κύπριους ασθενείς. Πιστεύω ακράδαντα στον επαγγελματισμό, την άρτια κατάρτιση, τον ζήλο και την ευσυνειδησία που χαρακτηρίζει τους πλείστους εξ υμών που υπηρετείτε στα Δημόσια Νοσηλευτήρια, με μοναδικό γνώμονα την παροχή ιατροφαρμακευτικής φροντίδας στον Κύπριο ασθενή.

Αναγνωρίζω επίσης ότι υπάρχουν προβλήματα στην αντιμετώπιση της καθημερινότητάς σας στα Δημόσια Νοσηλευτήρια. Αυτά όμως ήταν και είναι διαχρονικά, απόρροια ενός τρόπου λειτουργίας των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και θέτει τροχοπέδη πρωτίστως την ανάπτυξη και την πλήρη αξιοποίηση των δεξιοτήτων σας, ως επαγγελματίες υγείας.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν ανέχομαι ατυχείς εκμηδενιστικούς χαρακτηρισμούς σε μια απέλπιδα προσπάθεια αποπροσανατολισμού τόσο εσάς των ιδίων όσο και της κοινωνίας ευρύτερα, οι οποίοι προσβάλλουν την πλειονότητα των λειτουργών που στελεχώνουν τα Δημόσια Νοσηλευτήρια, αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρετε καθημερινά προς τους ασθενείς. Ούτε με βρίσκει σύμφωνο η απαξιωτική τακτική που επέλεξαν κάποιοι, στοχοποιώντας όλους τους επαγγελματίες υγείας, παραγνωρίζοντας το έργο που επιτελείτε καθημερινά.

Όσοι εξ υμών έχουν επιλέξει να εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του συστήματος και να αμαυρώνουν με τις πράξεις ή τις συμπεριφορές τους την εικόνα των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων θα πρέπει να περιθωριοποιούνται και να απομονώνονται. Μεμονωμένες συμπεριφορές που προσβάλλουν και απαξιούν στο σύνολο το έργο που επιτελείτε, θα πρέπει να εκλείψουν.

Είναι για αυτό που η δρομολογούμενη μεταρρύθμιση πρέπει να τύχει θερμής αποδοχής από όλους εσάς που βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή, αφού ένας από τους στόχους της είναι ο διαχωρισμός των ικανών από τους λιγότερο ικανούς και η ανάδειξη των πραγματικών σας δεξιοτήτων.

Η μεγάλη αυτή προσπάθεια για την αλλαγή στον τομέα της Υγείας δεν μπορεί να γίνει μόνο από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Αντίθετα, βασικός συνοδοιπόρος στο μεγάλο αυτό εγχείρημα είστε όλοι εσείς, που βιώνετε καθημερινά από την εμπροσθοφυλακή τα κακώς έχοντα στα δημόσια νοσηλευτήρια. Το εγχείρημά μας πρέπει να είναι κοινό, αλλιώς είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Ως εκ τούτου, σας καλώ να κωφεύσετε στην προσπάθεια που ηθελημένα ή μη, κάποιοι επέλεξαν για να στοχοποιήσουν τα Δημοσία Νοσηλευτήρια και εσάς προσωπικά, σε μια ύστατη προσπάθεια να ανατρέψουν τη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας και της αυτονόμησης των Δημοσιών Νοσηλευτηρίων. Στέκομαι δίπλα σε όσους έχουμε το ίδιο όραμα, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλετε ώστε να καταστήσουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια την κορωνίδα στον χώρο της Υγείας. Οι υπόλοιποι, οι οποία αδημονούν να αποτύχει αυτή η προσπάθεια, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, θα μας βρουν απέναντί τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here