Πανέμορφα τοπία, εκκλησιές και τον πάντα γοητευτικό φράκτη Ξυλιάτου επισκέφθηκαν την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου οι Πεζοπόροι Πάφου.

Όλα κύλησαν όπως είχαν προγραμματιστεί με τους συμμετέχοντες να μένουν ενθουσιασμένοι μετά τα τόσο πανέμορφα τοπία που έχει ο τόπος μας.

Πρώτος σταθμός ήταν η Τριμίκλινη για προσκύνημα στην Παναγία Ελεούσα. Εκεί υπήρχε χρόνος και για καφέ στο παραδοσιακό καφενείο της περιοχής.

Στη συνέχεια ανηφόρησαν για τα Λαγουδερά, μια κοινότητα στους πρόποδες της Μαδαρής, σε μέσο υψόμετρο 1000 μέτρων. Στην κοινότητα είναι κτισμένη η Παναγία του Άρακα. Η Μονή της Παναγίας ανάγεται στις εκκλησίες όπου δημιουργήθηκαν στη Μέση Βυζαντινή Περίοδο, γύρω στον 12ο αιώνα. Παρήκμασε τον 18ο αιώνα και σήμερα σώζεται το διώροφο μοναστηριακό κτήριο στην βόρεια πλευρά της εκκλησίας που χρησιμοποιείται σαν κατοικία του ιερέα. Η προέλευση του ονόματος Άρακος, ίσως να προέρχεται από το φυτό αρακάς ή από την λέξη ιέρακας, το γεράκι.

Επόμενος σταθμός ήταν το φράγμα του Ξυλιάτου, το οποίο οι Πεζοπόροι Πάφου περπάτησαν περιμετρικά. Το φράγμα, το οποίο κατασκευάστηκε κατά την περίοδο 1980 – 1982 και έχει χωρητικότητα 1.250.000 μ3 νερού, έδωσε ώθηση στην εκμετάλλευση της καλλιεργήσιμης γης και στη γεωργική ανάπτυξη όλων των γύρω περιοχών. Συγκεκριμένα καλλιεργούνται λαχανικά, ελιές, εσπεριδοειδή, φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα, ενώ γύρω από το φράγμα δημιουργήθηκε βλάστηση όπως μυρτιές, βαλανιδιές, κάππαρη κ.α.

Το πλεονέκτημα του φράγματος του Ξυλιάτου είναι ότι διατηρεί νερό σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεχνητής λίμνης στο κέντρο του δάσους, που αποτελεί μια πράσινη όαση, όχι μόνο για τους ντόπιους αλλά και για τους επισκέπτες. Το φράγμα σε κάθε υπερχείλιση του μετατρέπεται σε καταρράχτη δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό εξωτικό τοπίο.

Στον Ξυλιάτο επισκέφθηκαν και τον Άγιο Μάμα. Πρόκειται για την κύρια αλλά και την μοναδική εκκλησία που υπάρχει στο χωριό. Έχει αφιερωθεί στον Άγιο Μάμα γιατί πιστεύεται ότι ο Άγιος ασκήτεψε εκεί, ευρίσκεται δε στο κέντρο του παλαιού πυρήνα της κοινότητας.

Τελευταίος σταθμός ήταν η Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, όπου οι Πεζοπόροι Πάφου γευμάτισαν σε ταβέρνα της περιοχής. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο και επέστρεψαν στην Πάφο ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τη νέα χρονιά.

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΠΟΡΟΥΣ ΠΑΦΟΥ

ΣΕΛΙΔΑ FACEBOOK

ΟΜΑΔΑ FACEBOOK

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here