Ένα ακόμη σημαντικό έργο πολιτιστικής υποδομής παραδόθηκε και επίσημα στην κοινωνία των πολιτών της Πάφου.

Πρόκειται για την ανακαινισθείσα Δημοτική Βιβλιοθήκη «Χριστόδουλος Γαλατόπουλος», τα εγκαίνια της οποίας τέλεσε, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Λυκείου Α’ Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, που ανέγνωσε ο Υπουργός, αναφέρεται πως μέσα στο κλασικό αυτό κτίριο αναγεννώνται οι προσδοκίες του πρωτοστάτη αυτής της υπέροχης ιδέας, του υψηλόφρονα και προοδευτικού Δημάρχου Χριστόδουλου Γαλατόπουλου, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα ίδρυσης βιβλιοθήκης και άρχισε την υλοποίησή της το 1944, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Νομίζω πως και μόνο το γεγονός ότι υπήρξαν άνθρωποι σε αυτή την πόλη που έκτιζαν βιβλιοθήκες την ώρα της μεγάλης φωτιάς, δείχνει μια προσέγγιση δημιουργική που σπάνια συναντά κανείς στην ιστορία, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σήμερα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μια βιβλιοθήκη δεν είναι απλώς ο χώρος όπου κανείς μπορεί να βρει τα βιβλία που αναζητεί, ή σπάνιους τόμους. Μια σύγχρονη βιβλιοθήκη, συνέχισε, είναι ένας πολυδιάστατος χώρος, και εξέφρασε την ικανοποίηση του που οι δημοτικές αρχές κατάφεραν να υιοθετήσουν αυτή την ιδέα και να εκσυγχρονίσουν το όραμα των πρωτεργατών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Πάφου.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας, Γεώργιος Δ. Μπαμπινιώτης με θέμα «Ο κόσμος μου είναι η γλώσσα μου».

Ο κ. Μπαμπινιώτης χαρακτήρισε την ίδρυση της Δημοτικής βιβλιοθήκης Πάφου «μέγα γεγονός». Λένε, είπε, πως όποιος ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή, σημειώνοντας πως όποιος ανοίγει μια βιβλιοθήκη ανοίγει μια πύλη στον πολιτισμό και στην παιδεία, αφού μια καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη, δυνάμει αποτελεί μια πρόκληση για καλλιέργεια και αυτογνωσία, πρόκληση για πορεία εξοικείωσης με τα γράμματα, με την παράδοση, και μια παιδευτική προέκταση των σχολείων. Η τριαδικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, τόνισε, είναι το τρίπτυχο «γλώσσα, νους, κόσμος» και ανακοίνωσε ότι δωρίζει  όλα τα βιβλία του στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάφου.

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως εβδομήντα χρόνια μετά την ίδρυσή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης εξακολουθεί να αποτελεί έγκυρο παράδειγμα των δυνατοτήτων του συνδυασμού οράματος και βούλησης για μετουσίωσή του σε πράξη στο επίπεδο των τοπικών αρχόντων.

Η κλονισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς και τους πολιτικούς, απότοκο των γεγονότων που ταλάνισαν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, σημείωσε, καθιστά μονόδρομο την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης μεταξύ πολιτών και εξουσίας σε όλα τα θεσμικά επίπεδα.

Η ανάγκη αυτή καθίσταται επιτακτικότερη στην περίπτωση της πόλης μας, η οποία μέσα από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας και καθήλωσης στη μετριότητα και υπό το βάρος των φαινομένων διαφθοράς δημοσίων προσώπων που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα, προσπαθεί, μέσα από μια δύσκολη και πολυμέτωπη προσπάθεια, να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της, να εισέλθει σε πορεία υγιούς ανάπτυξης και γνήσιας προόδου και να ανακτήσει το κύρος της, συμπλήρωσε.

Ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως υπό το πρίσμα αυτό, είναι πεποίθηση του Δημοτικού Συμβουλίου που εκπροσωπεί ότι «η πόλη μας διαθέτει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες για ένα νέο ξεκίνημα, ότι μπορεί και πρέπει να αναγεννηθεί, αξιοποιώντας τους ανθρώπους και την ιστορία της και διδασκόμενη από τα λάθη και τα πάθη του παρελθόντος».

Απευθυνόμενος στον Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, ο κ. Φαίδωνος είπε πως η παρουσία του και η συμμετοχή του στην αποψινή εκδήλωση προσδίδουν κύρος και τιμή στον Δήμο της Πάφου και την παφιακή κοινωνία. Του εξέφρασε το σεβασμό, την εκτίμηση και την αγάπη των πολιτών αυτής της πόλης για όσα προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στον Ελληνισμό και του απένειμε τιμητικό δίπλωμα.

Στην εκδήλωση πεαρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, βουλευτές, άλλοι Πολιτειακοί και κρατικοί αξιωματούχοι και εκατοντάδες πολιτών που κατέκλεισαν την αίθουσα τελετών του Α΄ Λυκείου και τον χώρο της τέλεσης των εγκαινίων. Το Αγιασμό τέλεσε ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ενώ  η εκδήλωση περιλάμβανε ακόμη   μουσικό καλωσόρισμα από την Ορχήστρα «Xάλκινα, Ξύλινα, Πνευστά» υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Ευαγγέλου και προβολή ταινίας μικρού μήκους «Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου: Κιβωτός πολιτισμού».

DSL_2770 DSL_2773 DSL_2778

www.fotolarko.com.cy
www.fotolarko.com.cy
www.fotolarko.com.cy
www.fotolarko.com.cy
www.fotolarko.com.cy
www.fotolarko.com.cy
www.fotolarko.com.cy
www.fotolarko.com.cy
www.fotolarko.com.cy
www.fotolarko.com.cy
www.fotolarko.com.cy
www.fotolarko.com.cy

DSL_2995

www.fotolarko.com.cy
www.fotolarko.com.cy
www.fotolarko.com.cy
www.fotolarko.com.cy
www.fotolarko.com.cy
www.fotolarko.com.cy

DSL_3076

www.fotolarko.com.cy
www.fotolarko.com.cy
www.fotolarko.com.cy
www.fotolarko.com.cy
www.fotolarko.com.cy
www.fotolarko.com.cy

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here