Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχει αναλύσει τα στοιχεία που έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας σε σχέση με τους διορισμούς συμβούλων σε 22 ημικρατικούς οργανισμούς.

 Μετά λύπης μας διαπιστώσαμε ότι και πάλι οι γυναίκες αποτελούν πολύ μικρή μειονότητα των νεοδιορισθέντων συμβούλων (μόλις 15,82%) σε σχέση με τους άντρες (84,18%). Το μόνο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι τόσο τα συγκυβερνώντα κόμματα όσο και το κυβερνών κόμμα, δεν έχουν εκτιμήσει αρκετά την προσφορά γυναικών στα κοινά (ή τουλάχιστο στα κομματικά κοινά).

 Σε πέντε οργανισμούς (ΤΕΠΑΚ, Αρχή Λιμένων, Αρχή Αδειών, Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, ΣΙΜΑΕ) δεν διορίστηκε ούτε μια γυναίκα. Σε 9 οργανισμούς μόνο μία γυναίκα διορίστηκε (Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΑΤΗΚ, ΚΟΤ, ΡΙΚ, Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, Εφοριακό Συμβούλιο, Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, Αρχή Κρατικών Εκθέσεων, Επιτροπή Σιτηρών).

 Οφείλουμε βέβαια να χαιρετίσουμε ότι έχουμε για πρώτη φορά διορισμούς γυναικών σε προεδρίες οργανισμών (Οργανισμό Τυποποίησης, Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και στο Εφοριακό Συμβούλιο). Ευχάριστη έκπληξη είναι ο διορισμός περισσότερων γυναικών από άντρες στο διοικητικό συμβούλιο του ΘΟΚ (5 γυναίκες έναντι 4 αντρών).

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, χαιρετίζει την, αμυδρή έστω, αύξηση της γυναικείας εκπροσώπησης στα διοικητικά συμβούλια, αλλά θέλει να υπενθυμίσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα λοιπά πολιτικά κόμματα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την εισαγωγή ποσόστωσης 40% μέσω νομοθετικής ρύθμισης, για να εξασφαλίσει την πιο δίκαιη εκπροσώπηση των γυναικών σε διοικητικά συμβούλια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here