Το μονοπάτι αρχίζει από ένα σημείου του Κρυού Ποταμού, κοντά στην θερινή προεδρική κατοικία Τροόδους, με υψόμετρο 1.600μ, ακολουθεί τις όχθες του ρυακιού με συνεχείς διασταυρώσεις σε όλη την πορεία του, περνά από το γνωστό για την εξαιρετική του ομορφιά καταρράκτη των Καληδονιών και καταλήγει στο «Ψηλόν Δέντρο» κοντά στις Πλάτρες, με υψόμετρο 1.200μ.

Ο Κρυός Ποταμός είναι ένα από τα λίγα ρυάκια στην Κύπρο με μόνιμα τρεχούμενο νερό, που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων, και για την ύδρευση του Τροόδους. Σ’ αυτή τη δροσερή και γραφική ρεματιά βρίσκεται το μονοπάτι μελέτης της Φύσης.

Τα γάργαρα νερά, το κελάηδημα των πουλιών, η ποικιλία της βλάστησης, ο παφλασμός του νερού στον καταρράκτη των Καληδονίων και σε άλλα απότομα μέρη, η πέστροφα στις διάφορες μικρές λίμνες και η πυκνή σκιά των δέντρων, γοητεύουν τον επισκέπτη.

Συνάμα, αποτελούν πρόκληση και διατηρούν το ενδιαφέρον του πεζοπόρου αμείωτο σε όλη την πορεία του μονοπατιού, δίνοντας του την ευκαιρία να εξετάσει προσεκτικά τα διάφορα αντικείμενα που σχετίζονται με το δάσος, την χλωρίδα, την πανίδα και τα πετρώματα.

Αφετηρία του μονοπατιού βρίσκεται περίπου 350μ από τον κύριο δρόμο Τρόοδους – Πλατρών, 3χλμ από την πλατεία Τρόοδους. Η πρόσβαση στο σημείο εκκίνησης είναι επίσης δυνατή μέσω του παλιού δρόμου Τρόοδους – Πλατρών, μετά τη θερινή Προεδρική κατοικία.

Έχει μήκος 3χλμ και για να το περπατήσει κανείς θέλει περίπου 1,5-2 ώρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here