11220150_10206831416018352_598206094950949619_n

Θα μιλήσουμε για το ψάρεμα με παραγάδι από ακτή είτε μέσο κάποιας πλωτής κατασκευής δίκης μας είτε με κάποιο τηλεκατευθυνόμενο βαρκάκι αφού στις μέρες μας η τεχνολογία μπήκε για τα καλά στη ζωή μας ποσό δε μάλλον και στο χόμπι που αγαπάμε τόσο πολύ.

Το συγκεκριμένο ψάρεμα είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται από πολύ παλιά  καθώς είναι ένα πολύ απλό και οικονομικό κυρίως ψάρεμα που στοχεύει καθαρά επιλεγμένα ψάρια , μερικές φορές και  αρκετά μεγάλα σε μέγεθος,  ικανά να σου χαρίσουν μοναδικές στιγμές. Είναι, πλέον, γνωστό ότι το παραγάδι είναι ίσως η αποδοτικότερη τεχνική ψαρέματος, τόσο από επαγγελματίες, όσο και από ερασιτέχνες ψαράδες. Δεν είναι και λίγες οι φορές που γυρίσαμε από παραγάδι και βγάλαμε καλά ψάρια, κούραση, βέβαια, αλλά γλυκιά, να βλέπεις τους κόπους σου να μεταφράζονται σε κάποια κιλά καλό ψάρι.

Πρώτιστο  ρολό στο ψάρεμα αυτό έχουν κάποιοι παράγοντες όπως ο άνεμος, το φεγγάρι, η παλίρροια , οι συνθήκες θάλασσας, το δόλωμα , η εποχή, τα εργαλεία, και οι ώρες που θα πάμε  οι όποιοι σε συνδυασμό μπορούν να μας αποδώσουν μια πολύ καλή ψάρια

Ο άνεμος στο συγκεκριμένο  ψάρεμα έχει πρωταγωνιστικό ρολό γιατί χωρίς τον αέρα  δεν θα μπορέσουμε να  στείλουμε το χειροποίητο καραβάκι μας με το πανί μέσα στη θάλασσα σέρνοντας και το παραγάδι μας  για να ψαρέψει.  Κυνηγάμε να έχουμε τον αέρα πλάτη  και επειδή συνήθως τις βράδυνες ώρες ο άνεμος είναι από τη στεριά με κατεύθυνση τη θάλασσα είναι πολύ βοηθητικός για το ψάρεμα αυτό.

12241698_10206831416338360_386769925724860619_n

Το φεγγάρι σε σχέση με το ψάρεμα με παραγάδι από κάποιες έρευνες που έχουν γίνει  και  από προσωπικές ψαρευτικές εμπειρίες  γνωστών παραγαδιάρηδων έχει σημαντική επίδραση στην κινητικότητα των ψαριών και στην συμπεριφορά  τους. Κάποια κυνηγάρικα ψάρια βολεύονται να κυνηγάνε με γεμάτο φεγγάρι  ενώ τα παραγαδίσια ψάρια ( σαργοί, μελανούρια, χαρακίδες, τσιπούρες ,κα είναι πολύ πιο ευάλωτα σε θηρευτές έτσι κινούνται  προς αναζήτηση τροφής περισσότερο με συνθήκες χαμηλής φωτεινότητας έως και με καθόλου φεγγάρι και  με συνθήκες θολούρας.

Τα γεμάτα  νερά και οι συνθήκες μιας θάλασσας η όποια προέρχεται από τρικυμία και έχει ξεθάψει αρκετούς μικροοργανισμούς και είναι χωρίς υπόγεια έντονα ρεύματα  έτοιμη να μπουνατσάρει είναι η κατάλληλη  στιγμή να δολώσουμε τα παραγάδια μας και να βρεθούμε αντιμέτωποι με τα πεινασμένα ψάρια που θα γυαλώσουν για να φανέ.

Θα έχετε ακούσει ότι το πιο αποδοτικό δόλωμα για το τάδε ψαρί είναι το τάδε η το τάδε… ένα καλοδολωμένο αγκίστρι αποτελεί μια σχεδόν αόρατη παγίδα με οποιοδήποτε  φρέσκο  δόλωμα μακριά από παράξενες οσμές που θα ξενίσει το ψαρί, το κάνει αυτομάτως το καλύτερο δόλωμα για τα ψάρια που αναζητούμε. Κάποια δολώματα παραγαδιών που μπορούμε να δολώσουμε είναι  (γαριδα,καλαμαρι,χταποδι,καβουρακι,σκουληκια,πεταλλινες,κοτοπουλο,χοιρινο, κάποια φιλέτα ψαριών)

Μερικά  δολώματα είναι πιο μαλακά  και κάποια πιο σκληρά αυτό μας δίνει την ευχέρεια να χρησιμοποιήσουμε αναλόγως της ώρας που θα αφήσουμε μέσα το παραγάδι μας να δολώσουμε και το κατάλληλο και πιο ανθεκτικό δόλωμα. Π. χ  άν θα βάλουμε γαρίδα θα το αφήσουμε γύρω στα 30 λεπτά με  1 ώρα αν δολώσουμε καλαμάρι θα το αφήσουμε άνετα περισσότερο καθώς είναι πιο δύσκολο να αλλοιωθεί το δόλωμα μας.

Καλύτερη εποχή για το συγκεκριμένο ψάρεμα είναι οι μήνες Σεπτέμβρης  Οκτωμβρης και οι αρχές Νοέμβριου.

12039413_10206710689800272_5085846888818566284_n

Εργαλεία

Μία λεκάνη παραγαδιού με φελιζόλ για την τοποθέτηση των αγκιστριών. Στο εμπόριο θα βρείτε αρκετές έτοιμες (με το φελιζόλ) και μη, διαφόρων διαμέτρων. Για πιο οικονομική λύση μπορείτε να βρείτε λεκάνες του εμπορίου απλές (για πλύσιμο) που να ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά που θέλουμε να δώσουμε (ύψος, διάμετρο) και να προσαρμόσουμε το φελιζόλ μόνοι μας με 4 ή 5 μικρές τρύπες στο στόμιο της λεκάνης για τα δεσίματα του φελιζόλ. Είναι εξίσου καλές και κάνουμε οικονομία ακόμη και 50%.

Θα χρειαστούμε μια  κουλούρα  πετονιά καλής ποιότητας (0.60 mm) , μήκους 1.000 m έκαστη που θα χρησιμοποιηθεί ως μάνα. Στο εμπόριο θα βρείτε πολλά είδη, καθώς και πολλά είδη χρωμάτων.

Τα παράμαλλα θα είναι από πετονιά πολύ καλής ποιότητας (0.30-0.40 mm) με μήκος περίπου αυτό που θα επιτευχθεί εάν κόψουμε στη μέση μια κουλούρα των 1.000 m..  Το μήκος των παράμαλλων είναι από 60 έως 80 πόντους, Τα αγκίστρια θα είναι  14άρια παραγάδια,  όμως ο  ψαράς που θέλει να πειραματιστεί μπορεί να χρησιμοποιήσει ότι αγκίστρι θέλει αρκεί να λάβει υπόψη του τα εξής: Τα αγκίστρια αυτά πρέπει να κρατήσουν το ψάρι αρκετή ώρα μέχρι να σηκώσουμε το παραγάδι, άρα πρέπει να έχουν ισχυρό Αρκάδι. Το ψάρι αγκιστρώνεται μόνο του, άρα πρέπει να είναι αιχμηρά, επειδή όμως χρησιμοποιούνται πολλές φορές, για να διατηρούν τα χαρακτηριστικά τους πρέπει να είναι και ανθεκτικά• τα ανοξείδωτα αγκίστρια υπερέχουν γι’ αυτή τη δουλειά.

Οι ώρες μετά το σούρουπο και πριν το ξημέρωμα είναι ιδανικές. Στο παραγάδι προτιμούμε σκοτάδι ή βαριά συννεφιά εάν ψαρεύουμε ρηχά. Οι κατάλληλες ώρες για το καλάρισμα του συγκεκριμένου παραγαδιού είναι οι πρώτες πρωινές ή οι πρώτες βραδινές, δηλαδή να έχει τελειώσει το καλάρισμα λίγο πριν βγει ο ήλιος ή λίγο πριν δύσει.

12144688_10206655698785531_5722644689864710836_n

Η επιλογή κάποιου μεικτού βυθού που αποτελείται από βράχους φυκιάδες  αλλά και κάποια αμμουδιά  ενδιάμεσα είναι το  κατάλληλο σημείο  για το ψάρεμα μας. Τα κατάλληλα σημεία όμως  που κρατούν τα ψάρια συντηρούνται με μαλάγρωμα σε κάθε βόλτα, ακόμη και όταν δεν ψαρεύουμε με οποίες δήποτε συνθήκες θάλασσας και εποχή.

Μερικοί έχουν  να λένε ότι το παραγάδι ψαρεύει όταν πηγαίνει (καλάρετε- λεμβάρετε )  και όταν έρχεται προς τα έξω άλλοι πάλι μόνο όταν πατώσει για τα καλά και  πολλοί το κεντράρουν σε πέτρες  ξερές  για να σκαλώσουν μερικά αγκιστριά και να πατώσει  με ρίσκο να χάσουν κάποια αγκιστριά.

Το παραγάδι σίγουρα απαιτεί χρόνο και κόπο για να κατασκευαστεί, όμως αξίζει τον κόπο να μπορούμε να το φτιάχνουμε μόνοι μας, με τα δικά μας, πάντα, επιλεγμένα υλικά, για να είμαστε πάντα σίγουροι ότι δικό  μας με τις δίκες μας  τεχνες-πατεντες ψαρεύει καλά.

Καλές παραγαδοεξορμήσεις …

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ

(Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο κυπριακό περιοδικό “Το ψάρεμα και τα μυστικά του”)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here