Την ανάγκη αύξησης και πιο προσεγμένης κατανομής των κονδυλίων διαφήμισης και προώθησης της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, τόνισε ο Χρήστος Ζένιος, μέλος της επαρχιακής επιτροπής Πάφου του ΠΑΣΥΞΕ, απορρίπτοντας ως «λανθασμένη» την εντύπωση που κάποιοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν στην κοινή γνώμη ότι δήθεν οι ξενοδόχοι, προς ίδιο όφελος, προβάλλουν συνεχώς απαιτήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Η πραγματικότητα, είπε, είναι εντελώς διαφορετική, προσθέτοντας πως η προσέλευση τουριστών οδηγεί άμεσα στην ενίσχυση της οικονομίας του τόπου με συνεισφορά στο ΑΕΠ 17%.
Επίσης χαρακτηρίζει πολύπλευρη και πολύ σημαντική για την οικονομία του τόπου τη συμβολή της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.
Τα χρήματα που επενδύει ο ξενοδόχος για την προβολή του τουριστικού μας προϊόντος, αναφέρει ο κ. Ζένιος σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, είναι πολύ περισσότερα από το ποσό που προσφέρει το κράτος προς το σκοπό αυτό.
Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω, πρόσθεσε, “ότι οι ξενοδόχοι συνεισφέρουν οικονομικά με τα τμήματα πωλήσεων που διαθέτουν, τη συνεργασία με γραφεία στο εξωτερικό, την παρουσία στις τουριστικές εκθέσεις, την φιλοξενία και ξενάγηση πρακτόρων από το εξωτερικό και την παροχή κινήτρων σε τουριστικούς πράκτορες ώστε να διατηρήσουν και ενισχύσουν τα τουριστικά προγράμματα προς την Κύπρο”.
Πρόκειται για μια τεράστια προσπάθεια με δυσβάστακτο κόστος για τους ξενοδόχους, οι οποίοι διαθέτουν σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών τους για την προώθηση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο, όπως είπε.
Από την ξενοδοχειακή βιομηχανία, σημείωσε ο κ. Ζένιος, πέραν του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης επωφελείται τεράστιος κύκλος επιχειρήσεων. “Δεν υπάρχει τομέας της οικονομίας που άμεσα ή έμμεσα δεν επωφελείται από τον τουρισμό” συνέχισε , αναφέροντας ενδεικτικά τις τράπεζες, τα εστιατόρια, τα καταστήματα, τις υπεραγορές, τα ταξί και τα λεωφορεία, τα αυτοκίνητα ενοικιάσεως, τις κλινικές, και βεβαίως όλες οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν τα ξενοδοχεία με προϊόντα και υπηρεσίες.
Υποστήριξε πως πέραν του κράτους οι μόνοι που επενδύουν για προσέλκυση τουρισμού είναι οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες
Αναφέρθηκε ακόμη και στις αρνητικές επιπτώσεις για το σύνολο της οικονομίας από τη μετατροπή της Πάφου από 12μηνο σε εννεάμηνο τουριστικό προορισμό με τις προοπτικές περαιτέρω συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου να είναι πλέον ορατές.
«Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη δεν είναι άσχετη με τα μονόπλευρα και δυσβάστακτα έξοδα που επωμίζονται οι ξενοδόχοι, όχι μόνο στο θέμα της προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και των τεράστιων λειτουργικών εξόδων και των υπερβολικών τελών που επιβαρύνονται όπως αυξημένα τέλη για ΑΗΚ, ΣΑΠΑ, δημοτικά τέλη και άλλα», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here