Ένα τέλειο σκηνικό δράσης θα «στηθεί» το τριήμερο 19 με 21 Σεπτεμβρίου με τη διεξαγωγή του CNP ASFALISTIKI Ράλι Κύπρος. Και αυτό διότι ο «εθνικός μας αγώνας» προσμετρά, για πρώτη φορά στην ιστορία της FIA,  σε δύο περιφερειακά πρωταθλήματα. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι (ERC) και το Πρωτάθλημα Ράλι Μέσης Ανατολής (MERC).

Σε σχέση με το ERC, τα μέχρι στιγμής δείγματα γραφής, καθώς και η εξέλιξή του, το καθιστούν ίσως το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα ράλι των τελευταίων χρόνων, με το ενδιαφέρον να παραμένει αμείωτο. Αυτό άλλωστε καταδεικνύει το γεγονός ότι στους οκτώ αγώνες υπήρξαν επτά νικητές, από οδηγούς της Φόρμουλα Ένα, όπως τον RobertKubica, που κέρδισε την πρεμιέρα του μαραθωνίου, το Ράλι Αυστρίας, έως τον γνωστό Βέλγο από τους αγώνες WRCFreddyLoix, ο οποίος κέρδισε τον αγώνα της πατρίδας του, το Ράλι του Υπρ.

Ο μόνος οδηγός που κέρδισε δύο αγώνες είναι ο EsapekkaLappi (SkodaFabiaS2000), κατακτώντας το Ράλι Λετονίας και το Ράλι Ιρλανδίας. Μάλιστα, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο και τα μπόνους βαθμολογίας που προφέρονται για τους πρώτους επτά οδηγούς της κατάταξης του κάθε σκέλους του αγώνα, ενώ έχει να επιδείξει μια 4η και μια 5η θέση στα Ράλι Ακρόπολης και της Εσθονίας αντίστοιχα. Έτσι, ο Lappi βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 123 βαθμούς, με δεύτερο τον SeppWiegand, επίσης με SkodaFabiaS2000 με 104 βαθμούς. Αντίστοιχα, ο Γερμανός δεν έχει καμία νίκη, αλλά δύο δεύτερες θέσεις, μια τρίτη και άλλα δύο πλασαρίσματα στην 10άδα τον έφεραν στην δεύτερη θέση. Τρίτος στη βαθμολογία, ο Ιρλανδός CraigBreen με Peugeot 208T16 R5 και 70 βαθμούς, ο οποίος κέρδισε το Ράλι Ακρόπολης και μια τρίτη θέση στο δεύτερο αγώνα του πρωταθλήματος στην Λετονία. Αν και έχει αρκετές εγκαταλείψεις, η νίκη του Ιρλανδού στα χώματα της Ελλάδας του χαρίζει ένα σημαντικό ατού για τη νίκη. Μια νίκη στην Κύπρο σε συνδυασμό με τα μπόνους για την θέση του σε κάθε σκέλος, μπορεί να του δώσει μέχρι και 39 βαθμούς, μια συγκομιδή βαθμών που τον στείλει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, δεδομένου ότι οι δύο πρώτοι επέλεξαν να μην δοκιμάσουν την τύχη τους στα δύσκολα και απαιτητικά χώματα.

Στη ράμπα της εκκίνησης θα βρεθεί και πολωνικό δίδυμο των KajetanKajetanowicz και JaroslavBaran στο τιμόνι ενός FordFiestaR5, οι οποίοι φιγουράρουν στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας. Ο Πολωνός έρχεται στην Κύπρο έχοντας να παρουσιάζει μια τρίτη θέση στο Ράλι Ακρόπολης, μια τέταρτη στη Λετονία και μια έκτη στην Τσεχία, αλλά και δύο αποχωρήσεις. Σειρά έχει ο Γάλλος RobertConsani με συνοδηγό τον MaximeVillot και Peugeot 207 S200, ο οποίος έχει στην συγκομιδή του δύο τέταρτες θέσεις σε Ιρλανδία και Πορτογαλία, ενώ τα πλασαρίσματά του στον αγώνα του έδωσαν αρκετά μπόνους στέλοντάς τον 9η θέση.

Στον Εθνικό μας αγώνα θα συμμετέχει και ο Πορτογάλος BrunoMagalhaes με τον CarlosMagalhes στην θέση του συνοδηγού και Peugeot 208T16, ο οποίος βρίσκεται στην 24η θέση της βαθμολογίας. Βέβαια, οι επίδοξοι νικητές του αγώνα θα πρέπει να τα… βάλουν με άριστο γνώστη και πολυνίκη των κυπριακών διαδρομών, του NasserAlAttiyah, ο οποίος απέδειξε ότι δεν είναι ευκαταφρόνητος αντίπαλος. Η σύγκρουση αυτή και μόνον καθιστά τον αγώνα μας άκρως ενδιαφέρον, ενώ οι συχνές εγκαταλείψεις όσων δεν σεβαστούν την κυπριακή ύπαιθρο δίνουν στον Ράλι Κύπρος μια άγρια ομορφιά.

Δράση και στο MERC

Όπως και πέρσι το Ράλι Κύπρος είναι ο πέμπτος και προτελευταίος αγώνας του πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής. Για ακόμη μια φορά ο NasserAlAttiyah έρχεται στην Κύπρο από τη θέση του οδηγού στο πρωτάθλημα. Ο Καταρινόςπολυπρωταθλητής, ο οποίος δεν χρειάζεται απολύτως καμία σύσταση, φιγουράρει στην πρώτη θέση με 75 βαθμούς, έχοντας δεύτερο τον KhalidAlQassimi. Πέρυσι, ο Σεΐχης από τα Εμιράτα ήρθε στην Κύπρο ακολουθώντας τον AlAttiyah, ο οποίος φέτος μετρά τρία στα τρία, αφού κέρδισε και τους τρεις αγώνες στους οποίους έλαβε μέρος (Κατάρ, Κουβέιτ και Ιορδανία), ενώ ο AlQassimi μετρά δύο δεύτερες θέσεις και μια τρίτη σε Κουβέιτ, Ιορδανία και Κατάρ αντίστοιχα.

Τον αγώνα του Λιβάνου κέρδισε ο ντόπιος οδηγός NicolasAmiouni. Πάντως, από τη λίστα συμμετοχών δεν λείπει κανείς από τους «τακτικούς» του MERC και γνώριμους στα κυπριακά χώματα. Την ράμπα της εκκίνησης θα ανέβει και ο τρίτος στη βαθμολογία AbdulazzizAlKuwari με FordFiesta, oYazzedAlRajhi με FordFiestaRRC, ο οποίος ισοβαθμεί με τον AbdullahAlQassimi, ο οποίος ωστόσο δεν συμμετέχει στον εθνικό μας αγώνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here