Μπράτσα, κότσια, γρήγορα αντανακλαστικά, αρκετή εκπαίδευση, πολεμικές τέχνες, εξαιρετικές ικανότητες, αντοχή, υπομονή. Αυτός είναι ο Σάιμον Γεωργίου. Ένας σύγχρονος σωματοφύλακας.

Εκπαιδεύτηκε για να προστατεύει έναν άνθρωπο, τον οποίον στη γλώσσα του επαγγέλματος αποκαλούν επίσημο ή VIP. Χρειάζεται, συχνά, να προστατεύει μέλη της οικογένειας του VIP ή περιουσιακά του στοιχεία.

Ο Σάιμον Γεωργίου μίλησε στην ιστοσελίδα μας, sentra24, και είπε πολλά και ενδιαφέροντα. 

Καταρχάς, τι χρειάζεται κάποιος για να γίνει σωματοφύλακας;

Μπορεί οποιοσδήποτε να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό, φθάνει να κάνει τα απαραίτητα σεμινάρια  θεωρίας και πρακτικής, να γνωρίσει τους νόμους του κυπριακού συντάγματος, να τους εφαρμόζει, κλπ. Επίσης λευκό ποινικό μητρώο και, ασφαλώς, άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος από τον αρχηγό αστυνομίας Κύπρου.

Που πρέπει να πάει κάποιος για εκπαίδευση;

Για να πάρει κάποιος γνώσεις σωματοφύλακα και να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα, πρέπει να περάσει κάποια στάδια εκπαίδευσης σε μια αναγνωρισμένη σχολή στην Ευρώπη. Για παράδειγμα η ESSA (European Security Systems Association) είναι μια σχολή στην Πολωνία που είναι γνωστή ανά το παγκόσμιο. Έχω πάει εκεί και έχω παρακολουθήσει πρακτικές ασκήσεις με αληθινά όπλα και αληθινές σφαίρες. Για να πάρεις το χαρτί αποφοίτησης πρέπει να πάρεις βαθμό άνω του 65%.

Στη σχολή μαθαίνεις σωστή οδήγηση, αντιπαρακολούθηση απαγωγής, συνοδεία VIP, γνώσεις πυροβόλου όπλου, αυτοάμυνα, πρακτική σκοποβολή, πρώτες βοήθειες, τρόπο ομιλίας με ασυρμάτους, έλεγχο αυτοκινήτου και σκάφους για εκρηκτικό μηχανισμό και διάφορα άλλα.

Από πλευράς σωματικής κατάρτισης;

Όσο πιο αθλητικός τύπος είσαι, τόσο το καλύτερο. Και ασφαλώς να γνωρίζεις πολεμικές τέχνες. Όσο πιο καλές επιδεξιότητες έχεις τόσο το καλύτερο για εσένα.

Ένας μεγαλόσωμος μπορεί να γίνει σωματοφύλακας;

Το να πηγαίνεις γυμναστήριο και να κάνεις μπράτσα δεν σημαίνει ότι μπορείς να γίνεις και σωματοφύλακας. Τον καιρό του 70 διάλεγαν τους μεγαλόσωμους, όμως τώρα οι εποχές άλλαξαν. Οι μεγαλόσωμοι είναι αργοί στις κινήσεις τους. Πλέον επιλέγουν αυτούς που έχουν τις περισσότερες ικανότητες.

Είναι επικίνδυνο επάγγελμα;

Ναι, είναι ένα επικίνδυνο επάγγελμα και δεν μπορούν πολλοί να το ακολουθήσουν.

Σε ποιους παρέχεται ασφάλεια;

Παρέχουμε ασφάλεια σε διασημότητες που φθάνουν στο νησί μας. Είτε αυτοί είναι μεγιστάνες, είτε είναι τραγουδιστές, ηθοποιοί, πολιτικοί κλπ.

Τι γνώσεις έχετε;

Στην αρχή ξεκίνησα ως απλός φρουρός ασφαλείας. Στη συνέχεια έκανα διάφορα σεμινάρια εκπαίδευσης ως συνοδός ασφαλείας στην Κύπρο, μετά στην Αθήνα για πιο εξειδικευμένα σεμινάρια, και ακολούθως στην Πολωνία όπου πήρα τα βασικότερα εφόδια και πλέον είμαι έτοιμος να προστατεύσω τον πελάτη μου.

Επίσης, κατέχω δύο νταν στο Tae Kwon Do, παρακολουθώ χρόνια Muay Thai και είμαι εκπαιδευτής στο Krav maga, ένα σύστημα αυτοάμυνας που διδάσκει πώς να αποφεύγονται, να αντιμετωπίζονται και να ξεπερνιούνται όλων των ειδών οι επιθέσεις και η βία.

Σας έχει ζητήσει άνθρωπος του υποκόσμου να του παρέχετε προστασία;

Με έχουν πλησιάσει αρκετοί για να τους παρέχω προστασία, αλλά από τη στιγμή που πρέπει να εφαρμόζεις τους νόμους της κυπριακής δημοκρατίας δεν μπορείς να κάνεις κάτι παράνομο. Για παράδειγμα δεν μπορείς να παρέχεις ασφάλεια σε έναν που πουλά ναρκωτικά, ή σε έναν κλέφτη.

Σε περίπτωση που απειληθεί ο πελάτης, τι κάνετε;

Η δουλειά του σωματοφύλακα είναι η άμυνα και όχι η επίθεση. Σε περίπτωση σοβαρού περιστατικού απομακρύνουμε τον πελάτη από το μέρος. Σε καμιά περίπτωση δεν κουβεντιάζουμε ή διαπραγματευόμαστε με τον εχθρό μας.

Ένα περιστατικό που «μπλέξατε» σε καβγά;

Στη Λεμεσό, μια πελάτισσα μου απειλήθηκε σε εστιατόριο, όπου αναγκάστηκα να την απομακρύνω από τον εχθρό. Είχε φραστική αντιπαράθεση με έναν τύπο, όπου στο τέλος αναγκάστηκα να τη μεταφέρω σε ασφαλές μέρος, διότι σκοπός μας είναι η άμυνα και όχι η επίθεση.

Άμα χρειαστεί θα χρησιμοποιηθεί κάποιο όπλο;

Από τη στιγμή που θα απειληθούμε με κάποιο όπλο, είτε ρόπαλο είτε μαχαίρι, μπορούμε να αντιδράσουμε κυρίως αμυντικά. Αν χρειαστεί να χτυπήσουμε κάποιον σε άμυνα θα το κάνουμε. Σκοπός μας δεν είναι να χτυπήσουμε τον εχθρό, αλλά να παρέχουμε ασφάλεια στον πελάτη μας.

Έχετε δικαίωμα να κρατάτε πιστόλι;

Οι νόμοι του συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν επιτρέπουν την κατοχή πιστολιού, ωστόσο, όταν έχεις την κατάλληλη εκπαίδευση ο πελάτης μπορεί να αιτηθεί για άδεια πιστολιού για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here