ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

 

Πως λειτουργεί και ποια είναι η διαδικασία επιλογής που ακολουθείται, πριν επιλεγεί ένας ποδοσφαιριστής.

Είναι γεγονός ότι το σκάουτινγκ είναι μία άγνωστη διαδικασία στους περισσότερους φιλάθλους. Οι περισσότεροι την ξέρουν και αναγνωρίζουν την αξία της, όμως δεν έχουν ιδέα πως λειτουργεί. Αναλυτικά. Η Πάφος αν θέλει επιτέλους να δουλέψει επαγγελματικά αλλά και να αλλάξει επίπεδο οφείλει να ακολουθήσει τις τάσεις της νέας εποχής.

Πώς λειτουργεί το scouting στο Εξωτερικό;

Η πρώτη φάση είναι η συλλογή πληροφοριών και το φιλτράρισμα.  Όταν  διακρίνουν τα χαρακτηριστικά που θέλουν, γίνεται νέος κύκλος αξιολόγησης, συζητάνε όλοι οι εμπλεκόμενοι και στη συνέχεια προχωράνε ή όχι. Δουλεύουν  με βάση τις προδιαγραφές που έχουν δοθεί από το τεχνικό επιτελείο για τα χαρακτηριστικά των παικτών που τους ενδιαφέρουν με γνώμονα τον τρόπο που θέλει ο προπονητής να παίξει η ομάδα ιδανικά. Το  συγκεκριμένο κομμάτι δεν μπορεί παρά να είναι ομαδικό, συλλογικό. Να  λειτουργούμε δηλαδή με το «εμείς», όχι ως ο τάδε ή ο δείνα, αλλά ως ο οργανισμός που θα λέγεται Πάφος. Κι αυτό δεν  είναι  θεωρητικό  αλλά πολύ πρακτικό.

Το σύνολο  του Συλλόγου παίζει ρόλο για να συμβάλλει στην επιτυχία και την σωστή προσαρμογή ενός νέου παίκτη. Όλοι, μέσα και έξω από την ομάδα έχουν ρόλο σε αυτό κι αν καταφέρεις να καλλιεργήσεις ένα υγιές περιβάλλον και μια σωστή κουλτούρα συλλογικότητας έχεις περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρεις. Ο φίλαθλος, ο γιατρός, ο συμπαίκτης, οι προπονητές, ακόμα και ο υπάλληλος στο γραφείο που θα υποδεχθεί έναν ποδοσφαιριστή παίζουν ρόλο στο να μειωθούν τα περιθώρια λάθους. Γι’ αυτο πρέπει να λειτουργεί με το «εμείς».

Πώς θα ήταν το ιδανικό τμήμα scouting για μια ομάδα όπως η Πάφος;

Η λειτουργία πρέπει να είναι καλή συνολικά.  Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.  Όσο περισσότερα ταξίδια κάνεις λόγου χάρη και όσο περισσότερο κόσμο αξιοποιείς, τόσο περισσότερες πληροφορίες έχεις τη δυνατότητα να αξιολογήσεις.  Επίσης ιδανικά καλό είναι να διατηρείς ένα δίκτυο έμπιστων συνεργατών στο εξωτερικό, ώστε να μπορείς να έχεις έγκαιρα άμεση πρόσβαση σε κάποια ταλέντα.  Αλλά και ανεξάρτητα από την Πάφο, είναι σημαντικό να βελτιωθεί το επίπεδο του ποδοσφαίρου μας συνολικά, έτσι, ώστε να μπορεί να αποτελεί πιο ελκυστικό προορισμό είτε για τους ποδοσφαιριστές είτε για πιθανές συνεργασίες με ομάδες.

Η εξειδίκευση σε συγκεκριμένες αγορές έχει νόημα στο scouting;

Ναι, έχει κυρίως για οικονομικούς λόγους.  Έχει νόημα δηλαδή να κοιτάζεις αγορές από τις οποίες είναι ρεαλιστικό για τα οικονομικά σου δεδομένα να μπορείς προσελκύσεις παίκτες που έχουν τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν.  Επίσης όμως παίζουν ρόλο και τα χαρακτηριστικά κάποιων λαών που μπορεί να τους διευκολύνουν ή να τους δυσκολεύουν στην προσαρμογή σε μια μεσογειακή χώρα όπως είμαστε εμείς.  Είναι πολλές φορές και θέμα παιδείας και επαγγελματισμού που υπάρχουν ή όχι στη χώρα προέλευσης ενός ποδοσφαιριστή.

Ως τμήμα κοιτάζουν παίκτες που τους ζητά ο τεχνικός διευθυντής και ο προπονητής, η προτείνουν και παίκτες με δική τους πρωτοβουλία ή και τα δύο;

Η πρώτη κίνηση είναι να παρακολουθήσουν έναν ποδοσφαιριστή που τους έχουν ζητήσει.  Όταν όμως έχουν να δούν παραδείγματος χάρη 100 ποδοσφαιριστές αυτό σημαίνει ότι θα δούν 200 ομάδες επί «χ» φορές.  Είναι λογικό σε αυτόν τον όγκο να πέσει στην αντίληψή μας και κάποιος άλλος ποδοσφαιριστής που να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον.  Σε αυτήν την περίπτωση τον προτείνουν και ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται”.

Παγκοσμίως υπάρχει η τάση στο scouting να δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στα στατιστικά στοιχεία έναντι της «αίσθησης» του ειδικού. Την ισχύει όμως;

Η τεχνολογία πάντοτε βοηθάει και έχει εξελιχθεί όπως έχει εξελιχθεί και το ποδόσφαιρο.  Τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά και μπορούν να περιορίσουν το ποσοστό λάθους όμως υπάρχουν πράγματα που δεν αποτυπώνονται στη στατιστική, όπως η διάθεση, το μυαλό και η συμπεριφορά ενός ποδοσφαιριστή κι αυτά πρέπει οπωσδήποτε να τα δεις, να τα αξιολογήσεις και να τα συνεκτιμήσει.

Λένε πως υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να βλέπεις έναν παίκτη live από το γήπεδο και στο να παρακολουθείς ένα dvd. Είναι αλήθεια αυτό;

Η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη.  Τουλάχιστον τα βασικά στοιχεία είναι εμφανή είτε στο video είτε από κοντά.  Όταν βέβαια καταλήξεις ότι ένας παίκτης σε ενδιαφέρει καλό είναι να πας να τον δεις και από κοντά.  Σημασία έχει ακόμα και η εξωγηπεδική συμπεριφορά του και κάθε παράγοντας που μπορεί να μειώσει το περιθώριο λάθους.  Πολλοί παράγοντες είναι αστάθμητοι αλλά όσο περισσότερο παρακολουθείς κάποιον τόσο περισσότερα μαθαίνεις.  Λένε πως το καλό scouting είναι αυτό που δεν παίρνει ποδοσφαιριστές, όχι αυτό που παίρνει, με την έννοια ότι προστατεύεις το club από λάθος επιλογές που κοστίζουν οικονομικά.  Πρέπει να βρίσκεις την ισορροπία κάπου στη μέση γιατί από την άλλη ενίσχυση μια ομάδα χρειάζεται πάντοτε.

Πώς κρίνεις αν ένας ποδοσφαιριστής που βλέπεις ότι κάνει κάποια πράγματα καλά σε ένα «χ» επίπεδο, μπορεί να τα κάνει εξίσου καλά και στο πιο πάνω επίπεδο;

Αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της δουλειάς. Υπάρχουν δύο παράμετροι.  Αφενός κάθε παίκτης είναι σαν  σκληρός δίσκος που καταγράφει τον τρόπο αντίληψης του παιχνιδιού και αναπτύσσει μια αρχική ποδοσφαιρική ταυτότητα με τα ίδια χαρακτηριστικά που δεν αλλάζουν παρά μόνο δουλεύονται και βελτιώνονται.

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ανεξάρτητα του επιπέδου που αγωνίζεται κανείς.  Αφετέρου υπάρχει το κομμάτι της προσωπικότητας.  Στην Πάφο για παράδειγμα που μας ενδιαφέρει πρέπει να κοιτάζουμε και κάποια πνευματικά χαρακτηριστικά γιατί θέλουμε παίκτες με ηγετικά στοιχεία στον χαρακτήρα τους που θα έρθουν και θα παρασύρουν όλη την ομάδα.

Τέτοιοι ποδοσφαιριστές δεν υπάρχουν πολλοί.  Για να βρεις έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή πρέπει να δεις πως αντιδρά συνολικά σε όλο το 90λεπτο και ποια είναι η σχέση του με όλο το περιβάλλον του. Ιδανικά θα έπρεπε να παρακολουθείς έναν παίκτη τουλάχιστον έναν χρόνο για να συμπεράνεις αν σου κάνει ή όχι.  Καταλαβαίνω ότι μερικά από αυτά που λέω μπορεί να ακούγονται υπερβολικά ή σε κάποιους ανέφικτα, αλλά πρέπει να βάζουμε ψηλά τον πήχη για να φτιάξουμε κάτι όπως φανταζόμαστε ότι αρμόζει στην Πάφο που ονειρεύεται ο καθένα μας. Θα πρέπει οι επενδυτές της ομάδας μας να ρίξουν χρήματα και να δημιουργήσουν το δικό τους τμήμα σκάουτιγκ. Το οποίο θα πρέπει να στελεχωθεί κατάλληλα με ανθρώπους που ξέρουν την δουλεία και θα μπορούν να προστατεύουν τα συμφέροντα του συλλόγου από τους Μanagers που ο μοναδικός τους στόχος είναι το κέρδος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here