Την ακατάπαστη παράνομη αλίευση καταγγέλουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες, οι οποίοι ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας. Θέτουν ερωτήματα για τη διαχείριση των κονδυλίων για σκοπους αλιείας επισημαίνοντας ότι χάνονται εκατομμύρια ευρώ στη θάλασσα.
Κάνουν λόγο για μη ενδεδειγμένο έλεγχο στη θάλασσα για πάταξη παρανομιών, με αποτέλεσμα να γίνονται «εγκλήματα» κατά των ψαριών τις ώρες που το Τμήμα αλιείας, κλείνει τις πόρτες του. Διερωτώνται μάλιστα, πως έχουν καταμεριστεί τα εκατομμύρια που έλαβε η Κύπρος από την ΕΕ κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Σχεδόν κανένας έλεγχος μετά τις 15.00 από το Τμήμα Αλιείας

Μετά τις καταγγελίες των ψαράδων σε σχέση με την σχεδόν καθόλου αστυνόμευση εκ μέρους του Τμήματος Αλιείας, μετά τις 15.00, επιβεβαιώσαμε το πρόβλημα.

Όπως δήλωσε στο SigmaLive αρμόδιος λειτουργός, δεν υπάρχει σχέδιο αστυνόμευσης επί 24ώρου βάσεως στη θάλασσα. Όπως άλλωστε πληροφορούμαστε, στο Τμήμα Αλιείας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης ενώ η διεύθυνση γίνεται εκ περιτροπής από τρεις ανώτερους λειτουργούς.

Όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά «υπάρχει πρόγραμμα αστυνόμευσης στη βάση διαθέσιμων επιδομάτων υπερωρίας προσωπικού και στα πλαίσια των διαθέσιμων κονδυλίων».

Tα προβλήματα:

το Τμήμα Αλιείας, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες καθώς έχουν αυξηθεί και οι αρμοδιότητες κατόπιν και ευρωπαϊκών οδηγιών
η υποστελέχωση του τμήματος λόγω αφυπηρετήσεων ή μη πλήρωση των κενωθεισών θέσεων, αποτελεί σημαντικό παράγοντα μη ελέγχου τόσο της αλιείας αλλά και άλλων σοβαρών θεμάτων και μη λήψης δραστικών αποφάσεων
Βολές ψαράδων και κατά της λιμενικής αστυνομίας

Οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες, καταγγέλλουν και τη λιμενική αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει διαφθορά, ενώ αναφέρουν ότι πρόσφατα αστυνομικός που συνελήφθη να ψαρεύει παράνομα με καταδυτικές συσκευές τιμωρήθηκε με μετάθεση από το αεροδρόμιο όπου υπηρετούσε στην Λιμενική.

Πιάνουν τα ψάρια στον ύπνο

Όπως κατήγγειλε στο SigmaLive, o Πρόεδρος των επαγγελματιών ψαράδων Χριστόδουλος Χριστοδούλου, οι περισσότερες παρανομίες στη θάλασσα γίνονται κατά τις βραδινές ώρες όπου πιάνουν στον ύπνο τα ψάρια οι ψαροτουφεκάδες,

«Δεν είναι απώτερος στόχος μας να διώξουμε τον κόσμο από τη θάλασσα αλλά στόχος είναι η τήρηση των κανόνων τόσο από τους επαγγελματίες όσο και από τους ερασιτέχνες ψαράδες»

Ο κ. Χριστοδούλου, επεσήμανε παράλληλα ότι ο κλάδος, ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα τεκταινόμενα στη θάλασσα. Παράδειγμα των παρανομιών όπως είπε αποτελεί και το γεγονός ότι ούτε τον Μάρτιο, ούτε τον Απρίλιο οι ψαράδες αλίευσαν σιναγρίδες τις οποίες φαίνεται να έπιασαν στον ύπνο οι παρανομούντες.

Επιστρατεύουν και δυναμίτες

Μέχρι και δυναμίτες επιστρατεύουν οι παρανομούντες στη θάλασσα, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου ομοσπονδίας ερασιτεχνών ψαράδων Άριστος Αριστίδου.

«Ο καθένας κάτι ότι θέλει από δυναμίτες μέχρι νυχτερινές καταδύσεις με ψαροντούφεκα , παράνομα δίκτυα και πολλά άλλα», είπε χαρακτηριστικά. Κατήγγειλε επίσης ότι οι μισοί επαγγελματίες είναι επαγγελματίες μόνο στα χαρτιά για να παίρνουν τις επιχορηγήσεις αλλά όπως είπε, οι περισσότεροι παρανομούν

Ο κ. Αριστίδου, αναφέρθηκε και στα αλιευτικά καταφύγια τα οποία όπως είπε, «ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσίες σε σκάφη αναψυχής με άμεσο όφελος στην κυβέρνηση και έμμεσο στην αγορά χρησιμοποιούνται για να διευθετούνται χάρες σε κουμπάρους και γνωστούς κυρίως δήθεν επαγγελματίες που δεν θέλουν ερασιτέχνες και σκάφη αναψυχής στα πόδια τους».

Διερωτάται μάλιστα πώς γίνεται να υπάρχουν μόνο 379 επαγγελματίες ψαράδες και τα 12 αλιευτικά καταφύγια που έχουμε να είναι υπερπλήρη.

Τέλος επεσήμανε ότι τα κονδύλια που δίδονται για συντήρηση αλιευτικών καταφυγίων πάνε χαμένα σε στημένες προσφορές και τα έργα καταρρέουν μερικούς μήνες μετά από κακοτεχνίες.

sigmalive.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here